Thursday, October 15, 2009

M of M

Een populaire term tegenwoordig is Mindfulness. Het is een term die van oorsprong uit het Boeddhisme komt. De betekenis ervan komt grofweg neer op: leef in het nu met aandacht. Dus als je mindfulness een kopje thee drinkt, dan ben je je bewust van hoe warm die is, proef je de intense smaak en ben je bewust van de geur die ervan af komt. Je voelt hoe zacht je billen op de kussen zitten etc. etc.
Het is niet zo wonderlijk dat deze term in het Westen steeds meer de kop op steekt want laten we eerlijk zijn, de gemiddelde westerling is hier verdomd slecht in. We bellen terwijl we naast iemand fietsen en hebben met een beetje geluk nog een kop koffie in de hand en moeten dus logischerwijs onze aandacht verdelen. Met een beetje mazzel proef je nog of het goeie of slechte koffie is (zelf heb ik de koffie meestal al op voordat ik me bewust ben van het feit dat hij eigenlijk niet zo lekker was), herinner je je dat je naast iemand anders fietst en bots je niet tegen een auto op. Om over de kwaliteit van het telefoongesprek maar niet te spreken.
Zelf ben ik nog niet zo thuis in Mindfulness. Het Multitasken gaat mij gemakkelijker af. En ik ben er ook (nog) van overtuigd dat ik het nodig heb om het gezin te runnen. Persoonlijk zou ik het moeders van meerdere jongen kinderen ook aanraden om te multitasken. Je moet je er natuurlijk wel goed bij voelen, uiteraard.
Hieronder volgen een aantal handelingen waarvan ik uit eigen ervaring weet dat die best goed tegelijk gaan. Een paar tips voor de geinteresseerde moeders onder ons:
- Bilspieroefeningen/stretchoefening onder de douche en tegelijk kletsen met je partner
- Dansen tijdens het koken en tijdens de afwas (ik zie dansen als persoonlijke ontspanning, dit is dus effectieve ontspanning)
- Zuigen en dwijlen tegelijk
- To do lijst/boodschappenlijst
maken op de WC
- Twee maaltijden tegelijk koken en tussendoor de tafel dekken en afwas van de lunch doen
- Taart bakken met de kinderen en koffie zetten voor jezelf
- Borstvoeden en slapen
Eén die ik jullie niet wil aanraden maar die ik jullie ook niet wil onthouden: borstvoedend de billen van de oudste afvegen (het kan, echt).
Trouwens.... ik ben wel het boek Boeddhisme voor moeders aan het lezen. Hierover later meer.