De waaromfase viert hier hoogtij. Mijn algemene kennis wordt behoorlijk op de proef gesteld. En ik ben niet zo'n lopende database met kennis. Sommige vrienden van mij weten over iedere naam die ze zien in de krant wel weer wat te vertellen, tot en met de redacteuren zelf toe. Ik niet. Ik heb al moeite met Karel de Grote en Napoleon.
In mijn werk kom ik goed uit de voeten met deze beperkte algemene kennis. Het gaat immers meer over het proces, emotie, contact en communicatie. Daar ben ik dan weer wel goed in. Vaak vullen mijn deelnemers en ik elkaar juist mooi aan. Eerst kon ik nog wel in paniek raken van vragen over dingen die ik niet wist. "Dat hoor ik toch te weten", dacht ik dan. Maar tegenwoordig maak ik er ook maar een charme van dat ik lekker leeg de wereld in kijk en stuur ik ze door naar onze eigen bibliotheek, de Vraagbaak.
Met Dint gaat dat toch anders. De meeste waaromvragen zijn prima te beantwoorden. "Mama, waarom eet papa niet thuis?" "Mama, waarom ben ik vandaag niet jarig?" "Mama, waarom ga jij later naar bed?" Soms zijn het er wat veel, maar ingewikkeld zijn ze niet.
Maar dit is niet altijd zo. Zo vroeg Dint laatst: "Mama, wat zit er in water?" Geen idee. Zuurstof. Maar als je dat zegt, kun je de volgende vraag wel raden en je voelt het dode spoor waar je op uit gaat komen op je sloffen aan.
Laatst zat ik met Dint in de wachtkamer van de dokter. Het was er vol en doodstil. Je kent het wel, zo'n ongemakkelijke sfeer waar je je bewust bent als je een keer kucht. Dint zat lekker te kletsen en plaatjes te kijken. Toen zag ze een plaatje van een dinosaurus en ze begon met vragen. Dat ging aardig totdat we uitkwamen bij de vraag: "Mama, waarom zijn de dinosaurussen uitgestorven?" Ik begon, in de ijzige stilte van de wachtkamer, vrolijk te vertellen over de ijstijd en dat de dinosaurussen geen eten meer hadden gevonden en daarom allemaal dood waren gegaan..... Het bleef stil....
"Klopt dit?" vroeg ik, een beetje ongemakkelijk om me heen kijkend.
Mijn buurvrouw keek me aan en zei: "Niet helemaal nee".
Ok ok ok.
Duizenden wetenschappers hebben zich er jaren over gebogen en nog zijn ze het niet helemaal eens. Maar....
Voorlopig zijn onderzoekers van mening dat miljoenen jaren geleden de dinosaurussen door sterke klimaatsveranderingen verzwakt en uitgeput waren. Deze klimatologische veranderingen waren veroorzaakt door een inslag van een asteroid bij Chicxulub (Mexico). Door deze verzwakking betekende de inslag van een tweede asteroïde, 300.000 jaar later, hun einde.
(Misschien moet ik Dint maar eens leren googlen)
No comments:
Post a Comment