Wednesday, November 13, 2013

Gevaar

Maandag was het 11 november en dus groot feest voor iedereen onder de 10. Traditie bij ons op school is het uithollen van een koolraap, daar figuurtjes in te graveren die dan mooi oplichten als er een waxinelichtje in wordt geplaatst.

Dint is nu op de leeftijd dat zij zonder hulp op school een (keiharde) koolraap uitholt. Dit gebeurt met een mes, appelboor, meloen schepje of wat dan ook, als het maar scherp is. Omdat ik soep maakte in de klas, mocht ik de kinderen aanschouwen: met tong uit de mond, snijdend en hakkend in een koolraap. En daar waar ik thuis nog wel eens de neiging heb alle messen uit de buurt te houden van de kinderen, was ik hier getuige van behoedzaamheid bij de kinderen, afgewisseld met roekeloos snijden dat door de kinderen zelf bij elkaar werd gecorrigeerd. Maar natuurlijk snijdt iemand zich, wordt er een pleister geplakt.
 
In de avond verzamelde de hele school op het plein, met alle kleine broertjes en zusjes. Overal schenen de knolletjes. De vlammetjes deden de figuurtjes dansen. Bij een huis waar de kinderen een lied zongen zei de man die opendeed: "Echt vuur? Levensgevaarlijk!"

Dit artikel raakte me. Elon Musk, een succesvolle ondernemer, vertelt over hoe hij de ene na de andere onderneming uit de grond stampt. Hij vertelt over zijn zware jeugd waarin hij heeft geleerd zelfredzaam te zijn. En hij spreekt zijn zorgen uit over dat we momenteel alle risico's uitbannen in het leven van onze kinderen. Hoe leren ze weerbaar te zijn? Risico's te nemen die veroorloofd zijn?

Een vriend van mij heeft na een jarenlang dienstverband bij een bank gekozen voor een onzekerdere toekomst als Business Developer bij een start-up. Hoewel het helemaal niet een makkelijk keuze was, heeft hij de overstap gemaakt en hij is nog nooit zo gelukkig geweest. Wat nou gouden kooi! Hij staat gewoon open hoor. Ja, hij neemt een risico. Maar leven we niet pas als we de weg kiezen waarvan we het einde niet kunnen zien?

De weg met de knolletjes was donker. De lichtjes gingen uit, werden aangestoken. Lucifers gingen van hand tot hand. Iedereen zong. Er was één kindje dat een elektrisch lichtje had. Hij moest huilen, hij wilde ook een kaarsje.



No comments: